Deel 1 computers.
Half de jaren 70 begon voor mij de interesse in de toen nog mysterieuze wereld van de computer. De school waar ik toen les volgde, het HORITO (hoger rijksinstituut voor technisch onderwijs), begon toen met een nieuwe cursus, die heette “informatica”. In het begin dacht ik nog dat het iets was om informatie te geven aan toeristen, een soort voorbereiding om een reisbureau te runnen of een tourist info medewerker te worden.
Een vriend van mij, die een jaar hoger zat en voor die richting had gekozen, legde me uit dat het “iets met computers” was. Dat vond ik uiterst interessant…

Maar toen hij me vertelde dat je daar veel wiskunde kreeg, en dat je daarbij nog moest kunnen binair en hexadecimaal tellen, kreeg ik plots een wel zeer koude douche. Immers, wiskunde was voor mij het saaiste en moeilijkste vak, en daarbij komt dan nog eens dat bie-neir en heks-en-nog-wat spul. Toen heb ik maar afgehaakt en een andere studierichting geselecteerd.
Eind jaren 70, toen ik mijn eerste echte job had, want ik had al wel een paar kleine contractjes gehad, had men daar al een computerzaal, met van die grote kasten met een aantal grote bandopnemers. Ook hadden ze daar bakken en schijven vol met geperforeerde kartonnen kaartjes en rolletjes met een papieren strook met gaatjes, dat bleken ponskaarten en ponsbanden te zijn, een vorm van opslag, zeg maar de voorloper van het geheugen. Een voorbeeld van zo'n kaarten zie nog wel eens bij oude orgels in de straat, maar dat is dan het "geheugen" waarop de muziek staat
De assistent van de programmeur was een goeie kennis van me, en ik begon hem steeds meer vragen te stellen...”wat is dat?”, “waarom zijn die kaarten”, “hoe werkt dat?” etc…
Zelf was hij nog avondlessen informatica aan het volgen, en hij raadde me aan hetzelfde te doen.
Aangezien alle termen en handboeken in het Engels waren opgesteld, en om de stap niet te groot in één keer te maken, ben ik dan eerst een cursus Engels gaan volgen.
Ondertussen zaten we al begin jaren tachtig, en mijn computer enthousiasme was alleen maar gestegen, en ondanks mijn cursus Engels nog niet gedaan was, wilde ik toch al een stapje in die richting doen. Via een tijdschrift, waarvan ik me de titel niet meer herinner, zag ik dat er een nieuw toestelletje op de markt kwam dat voor thuisgebruik was gemaakt, het was klein, maar vooral betaalbaar, de ZX81 van Sinclair. Het was hier in België en Nederland gewoon niet te krijgen, alleen in Engeland… Toen ik op punt stond om naar Engeland te gaan om dat ding te kopen, viel mijn oog plots op een PC van de firma Texas Instruments… Dat was het!! Een overbekende chipbakker die een computer uitbracht, dat is de toekomst dacht ik.
Het was een zilverkleurig vrij brede console met een ingebouwd klavier en een interface waar je voorgeprogrammeerde cassette met spelletjes of programma’s in kon steken.
Een harde schijf was toen voor mijn budget niet haalbaar, ik gebruikte in plaats daarvan een cassetterecorder. Een monitor was toen nog niet betaalbaar, en als je er dan al één had dan had je ofwel groene lettertjes, ofwel amber. Dus sloot ik de PC maar aan via een modem op de TV.
Zo’n opstelling heeft natuurlijk veel nadelen...eerst moet je zien dat er niemand TV wil kijken de eerste uren, dan heb je minuten tot een half uur nodig om je programma’s die op een cassette staan, op je computer te laden, en nadien ook nog eens een half uur om alles te bewaren. Maar dat had ik er voor over, en gelukkig voor mij hadden we een klein gezinnetje waar iedereen het te druk had om veel voor de buis te zitten.

De TI99/4A, dat was het model, was voor die tijd al wel vooruitstrevend. Hij had een 16 bit processor, en al 16 kleuren, de snelheid van 3,3Mhz is natuurlijk een lachertje tov de nieuwere toestellen die men uitdrukt in Ghz… Het geheugen was slechts 256 bytes (!!), ik heb ooit een geheugen uitbreiding gekocht, dat was een kastje van 10cm op 25cm en 4cm dik, maar ik had dan wel een extra gigantisch geheugen van 64Kb….
Toen na een paar jaar bleek dat Texas instruments stopte met de verderzetting van de TI99, ben ik overgestapt op een windows computer, en dan zitten we in de begin jaren 90 denk ik.
Het was een 286XT, met een harde schijf van 20Mb, met turbo-knop waarmee ik kon kiezen tussen een snelheid van 4,77Mhz of 12Mhz. Hij draaide op MSDOS 3 en Windows 3.
Nu stelt dat allemaal niets meer voor, maar ik herinner me nog dat één van mijn klasgenoten vroeg "Een schijf van 20Mb, wat ga jij daar mee doen? Zelf heb ik er een van 10Mb, en die krijg ik al niet vol". Vandaag nemen we foto's van die grootte...
Later werd dat een 386, een 486, ik heb er zelfs een paar zelf in elkaar geknutseld dat toen nog de moeite was en waar je een aardige duit me kon besparen.
En momenteel werk ik op een laptop die inmiddels al 5 jaar meegaat (en eigenlijk aan vervanging toe is)

De cursussen die ik volgde waren oa: Dos, Basic, Pascal,Windows, HTML, CSS, webdesign, Pagemaker, Coreldraw, Linux, Photoshop, Dreamweaver, Excel, Word, Powerpoint, javascript, en nog vele anderen waarvan ik al lang vergeten ben dat ik ze gevolgd heb.
Sommigen die dit gelezen hebben zullen zeker een aantal flasbacks gehad hebben, en met een glimlach terugdenken aan de beginjaren.
In een volgende blog zal ik het hebben over mijn begin op het internet.
Commentaar, opmerkingen en vragen zijn hieronder altijd welkom.
Foto's IBM, draaiorgel.tv, wikipedia
