Ervaringen met een elektrische auto

Sinds een paar maanden hebben we bij het bedrijf waar ik werk een elektrische Renault Zoe als poolauto beschikbaar. We gebruiken deze om naar klanten in de rest van het land te gaan. Tijd voor een korte ervaringsschets.

Renault Zoe Q90

Laten we beginnen met een aantal algemene kenmerken van de auto. De Zoe heeft een batterij van 41 kWh waarmee je, volgens de NEDC testcyclus, ongeveer 370 kilometer zou moeten kunnen rijden. De testcyclus is overigens behoorlijk optimistisch, dus de 370 km op één lading hebben we nog niet gehaald, hierover later meer.
De auto heeft 88 pk, een topsnelheid van 135 km per uur (ja, zo weinig maar...) en gaat van 0 tot 100 in 13,5 seconden. Verder heeft de auto de mogelijkheid om met 22 kW te laden bij een gewone laadpaal en met 43 kW bij een snellaadstation zoals Fastned. De laadsnelheid neemt overigens wel af wanneer de batterij voller raakt.

Ervaringen

Ik heb de auto nu een aantal keer gebruikt en ben, in zijn algemeenheid, erg positief over de rijeigenschappen. De auto is heerlijk stil en stekt vlot op doordat de elektrische motor direct de kracht overbrengt als je op het gaspedaal gaat staan. Ik heb de Zoe vooral op hoofd- en snelwegen gebruikt en dan is de actieradius in de praktijk tussen de 180 en 240 kilometer. In zijn algemeenheid geldt dat dit lager is bij koude temperaturen (vanwege de verwarming) en extreem hoge temperaturen (vanwege het gebruik van de airco). Verder valt op dat het verbruik drastisch toeneemt als de snelheid boven de 100 kilometer per uur komt. Hoewel dit vergelijkbaar is met een auto met verbrandingsmotor is het, door de beperkte range, gevoelsmatig wel een groter punt omdat je daardoor sneller moet bijladen.
In zijn algemeenheid is het met deze auto soms nodig om net iets meer te plannen hoe je gaat reizen dan met een "gewone" auto. Wel is de actieradius voldoende om in een groot deel van Nederland te komen zonder te hoeven bijladen op de heenweg. Aangezien er telkens meer gewone laadpalen en snellaadstations komen zal dat alleen maar gemakkelijker worden. Desondanks zou een auto met een net wat groter batterijpakket - en die betaalbaarder is dan een Tesla Model S of X - toch wel prettig zijn. Gelukkig komen die ook op korte termijn op de markt.

Een dagje met de Zoe

Gisteren moest ik voor mijn werk eerst in de buurt van Arnhem zijn en daarna in Utrecht. Vanuit Hengelo kom je gemakkelijk via Arnhem in Utrecht. Bijkomend "voordeel" was dat het druk op de weg was waardoor de gemiddelde snelheid laag en daardoor het verbruik laag lag. Ik moest in Utrecht midden in de binnenstad zijn en bijkomend voordeel is dat je daar met een elektrische auto gratis mag parkeren als je aan het laden bent. Ik moest wel eerst een paar rondjes rijden om een vrije plek te vinden, maar heb vervolgens uitgebreid gebruik gemaakt van deze service van de gemeente. Na een overleg van een paar uur was de batterij weer volledig opgeladen en kon ik weer gemakkelijk thuiskomen. Al met al een fijne ervaring zonder emissies (uit de uitlaat).

Kortom

Al met al positieve ervaringen dus met een aantal kanttekeningen en aandachtspunten. Hoe vaker ik in een elektrische auto rijd, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat dit de toekomst van automobiliteit is. De snelle ontwikkelingen op het gebruik van batterijtechniek, laadinfrastructuur en de snelle toestroom van nieuwe modellen zullen op korte termijn gaan leiden tot een volledige transitie naar elektrische auto's. Ik kijk daar persoonlijk met veel plezier naar uit.

Hebben jullie vragen over het gebruik van een elektrische auto of hebben jullie nog belangrijke kanttekeningen die ik niet heb benoemd? Laat het me weten in de comments.

H2
H3
H4
Upload from PC
Video gallery
3 columns
2 columns
1 column
14 Comments