Nog 1 maand en dan is het zover. Het boek waar ik de afgelopen jaren aan heb gewerkt, ligt vanaf 19 maart 2018 in de boekwinkels. Bij deze alvast een aankondiging.
Over het boek
Filosoof zijn is niet ongevaarlijk. Het verbinden van je eigen leven en lichamelijkheid met de gedachtes en theorieën die je ontwikkelt, zorgt ervoor dat je niet zomaar filosofeert. Nee, je bent een denker, een filosoof. En als filosofie je dan naar de grenzen van de gebaande paden leidt, naar de limieten van je eigen denken, dan kan de grens met het waanzinnige eenvoudig worden overschreden. Want filosofie gaat om het zoeken naar het nieuwe, om het werkelijk durven vragen naar datgene dat niet al tot de mogelijkheden behoort.
Die filosofische houding kan het leven danig ondersteboven zetten. En dan komen we terecht in het domein dat aan de psychiatrie voorbehouden is: die van de waanzinnige.
De indeling in psychische aandoeningen uit de DSM-5 die binnen de psychiatrie wordt aangehouden, bestaat uit een hele specifieke manier van het bekijken van menselijk gedrag. In dit boek worden de definities uit de psychiatrie gebruikt om de moderne filosoof en de hedendaagse filosofie te diagnosticeren.

In elk hoofdstuk wordt aan de hand van een grondige voorgeschiedenis (anamnese) van de filosofie, de filosoof gediagnosticeerd. Er wordt niet gekeken naar een specifieke filosoof, maar eigenlijk zit de hedendaagse filosofie zelf in de spreekkamer. Geschreven voor een publiek zonder voorkennis, wordt aan de hand van uitgebreide maar begrijpelijke uitleg van de basisbeginselen van de moderne filosofie, de houding van de filosoof onder de loep genomen. Daarbij wordt bijvoorbeeld ingegaan op epistemologische vraagstukken over wat het betekent om in een wereld te leven, en komt de moderne fenomenologische houding ter sprake. Dit alles wordt aangevuld met voorbeelden uit het dagelijks leven, populaire literatuur en andere moderne media.
Om uiteindelijk de vraag te kunnen beantwoorden of filosofen dus werkelijk gek zijn. En komt dat dan door de drijfveren en de houding van de filosoof zelf of door de criteria die vanuit de psychiatrie op worden gelegd?
Over de 'Diagnose van de moderne filosoof'
Auteur: Nicole des Bouvrie
Uitgever: Damon
Verwacht: 19 maart 2018
Omvang: 144 pagina’s
Prijs: 14,90 euro
ISBN: 9789463401258
Meer informatie op de website van de uitgever
Over de auteur
Nicole des Bouvrie (@nobyeni) is freelance filosofe en schrijfster. Ze is Research Fellow aan Brighton University (GB) en Post Doc aan de Universiteit van Fudan (China). Daarnaast werkt ze als filosofisch consulent aan de hand van de levenskunst, beeldend werken en ACT (Acceptance & Commitment Therapy).
Nicole heeft psychologie en sociale wetenschappen gestudeerd aan University College Utrecht, en heeft daarna een master in politieke filosofie gehaald aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze is daarna Summa Cum Laude gepromoveerd in de hedendaagse continentale filosofie aan de European Graduate School (augustus 2015), met een dissertatie getiteld ‘The Necessity of the Impossible’ (deze verschijnt in najaar 2018 (Engelstalig)).
Interesse in meer informatie, vragen of opmerkingen? Stel ze gerust in de comments hieronder.