Deel 3: Cryptocurrencies
Een paar jaar geleden had ik al eens iets gelezen over de Bitcoin, maar toen heb ik er niet echt veel aandacht aan besteed. En om eerlijk te zijn zag ik er geen toekomst in, en zou het alleen gebruikt worden door een paar enthousiastelingen…

Foto : Ethereumwiki
Begin dit jaar (2017) stootte ik weer op die vreemde munt, de Bitcoin… En ik ben er me een beetje in gaan verdiepen.
Ik heb er toen nog niet onmiddellijk gekocht omdat ik wilde weten wat en hoe het allemaal werkte.
Hoe meer ik er over las, hoe meer ik overtuigd werd. De blockchain, want daar draait het allemaal om, schittert in z’n eenvoud, en daarom waarschijnlijk de reden dat het tot op heden nog niet gekraakt is. Dat is één van de redenen dat ik er ook zelf ingestapt ben.
Eerlijk gezegd vind ik het, vooral als beginneling dan, nogal gebruiksonvriendelijk.
Eerst moet je een wallet hebben, en tijdens het aanmaken daarvan kom je al een aantal dingen tegen die op dat moment nog niet helemaal duidelijk zijn… Het begint bij het paswoord, dat is meestal wel klaar wat het is, maar je begrijpt dan nog niet dat je best niet het paswoord gebruikt dat je voor alles gebruikt in de stijl van “Jan246”, maar dat kun je later natuurlijk nog wel aanpassen. Dan zie je “Uw wallet is aangemaakt met id. 7a19ec75-6a6e-4fdb-ab76-9c64f46d7a23 (fictief)” ??? Wat is dat??? Je weet ook niet hoe secure het allemaal is, je weet niet eens wat een private sleutel is…
Je wil dan wel zo veilig mogelijk werken en je klikt dan op de tab “security”...Oei wat nu weer...WTF is een backup phrase? En wat is een 2-staps verificatie? Pas op, dan ben je er nog niet..je kan nog een aantal, vrij vage, instellingen aanpassen… Activity logging, login IP restiction, IP whitelist, wallet access via TOR, password stretching PBKDF2 en API access zijn er enkele van..
Oef, eindelijk een wallet, nu nog wat Bitcoin aanschaffen...mmm? Waar doe ik dat? Bij mij werd er een link voorgesteld waar ik Bitcoins kon kopen, later werd het me duidelijk dat er plaatsen zijn die een pak goedkoper zijn… Maar het verzenden is dan ook nog niet zo simpel. Je moet een adres hebben waar het naartoe gestuurd kan worden, zou dat die id. zijn? Gelukkig ben ik via google wel te weten gekomen hoe dat moest.
Veel tekst, alleen maar om te zeggen dat er nogal wat gevaren op de loer liggen die het de beginnend BTC belegger niet makkelijk maken.

Foto : writm.com
Ondertussen ben ik al een fervent gebruiker, en heb ik me het jargon al eigengemaakt en heb dan ook geen moeite om gesprekken, blogs of vlogs te volgen, zonder om de haverklap op google te gaan zoeken wat die afkorting of dat woord betekent. We hadden er hierboven een aantal tegengekomen, wallet, private key, blockchain en Bitcoin, maar er natuurlijk véél meer zoals mining, FUD, FOMO , altcoin, ASIC, fork, hashrate, node, pow, pos, smart contract, hodl, ICO etc…
En als een bijna crypto-nerd ben ik snel in die grotere wereld van de coins, tokens en ICO’s beland. Ook dat was weer een heel avontuur, ERC20 tokens worden immers op de Ethereum blockchain geënt, en dat was dan weer een heel ander (leer)proces.
Mijn eerste ICO liep niet goed...hij ging niet door en na de ico sale kreeg ik mijn BTC terug, het voordeel was dat de BTC gestegen was in prijs, en dat ik zo onbedoeld ge-hodl-ed had en meer terug kreeg dan ik had geïnvesteerd, een geluk bij een ongeluk.
Bij de tweede ICO ging het ook mis… Net toen ik ze gekocht had, vonden de Chinezen het nodig om alle ICO’s te verbieden, en zakte de markt in elkaar. Verlies 95%!! Verkopen zou een slecht idee geweest zijn, vandaag iets kopen voor €100 en morgen verkopen voor €5 lijkt mij een slechte deal. Dus heb ik ze maar bijgehouden, met als resultaat dat ze nu weer gestegen zijn en ik er zelfs 50% winst op zou kunnen maken, maar ik hou ze lekker bij.

Foto : Buyabitcoin
De mosterd haal ik vooral bij een aantal youtube kanalen. Voor een algemene en vrij objectieve kijk op de zaken heb ik Boxmining en The cryptoverse van Chris Coney. Voor de meer technische kant beroep ik me op Ivan on Tech en dan is er nog de roepende en tierende eigenwijze Suppoman Udemy en onlangs heb ik daar de Nederlandstalige Crypto coiners nog aan toegevoegd.
De Banken en regeringen proberen steeds weer om de Cryptocurrencys en de Bitcoin in het bijzonder voortdurend af te breken, te verbieden, of crashes te voorspellen. Zo zijn ze al maanden aan het zeggen dat het een bubbel is en dat die op barsten staat. Wij, als crypto beleggers, weten natuurlijk ook wel dat de koers niet eeuwig de hoogte in kan gaan. Er zullen regelmatig correcties zijn, en die kunnen de prijs serieus naar beneden halen...Dus niets nieuws onder de zon. Je hoeft daar helemaal niet dramatisch over te doen.

Foto : De Standaard
Hetgeen ik zie is dat er steeds meer mensen in de virtuele munten willen stappen. Ik zie dat vooral gebeuren bij landen waar er een hyperinflatie is, of onstaat. En als je kijkt hoeveel procent van de wereldbevolking erin de crypto’s zit, is dat nog maar een heel klein aantal...Dus dat wil zeggen dat er nog héél veel potentieel is.
Dit is nog maar het begin.
Het gekke, tot het op hilarische af is, dat diezelfde banken en regeringen nu zelf hun eigen cryptocurrencies maken en gaan maken.
If you can’t beat them, join them, zal het besluit geweest zijn zeker?
Zo beste lezers, dat was het einde van de minireeks “Hoe het voor mij allemaal begon”
De vorige delen kan je nog nalezen (zie link hieronder)
Deel 1: Computer
Deel 2: Internet
